Kaj je SEO?

SEO je kratica za search engine optimisation, ali po naše optimizacija za spletne iskalnike

Predvidevam, da veste, kaj so iskalniki, pri nas se uporabljata najdi.si in predvsem google.si (v vse redkejših primerih še google.com), morda kdo občasno poseže še po yahoo.com ali bing.com in potem se počasi neha.

Prva prepreka, prek katere večina imetnikov spletnih strani nikoli ne pride, je dopovedovanje iskalnikom, o čem govori njihova spletna stran.

Recimo, da postavljamo spletno stran z novicami. Kot se za začetnika spodobi, o delovanju spletnih iskalnikov nimamo pojma in za spletni naslov si zaželimo nekaj pozitivnega, kar bi mimoidoče prijazno nagovarjalo, vabilo, nekaj, kar bi ustvarilo občutek domačnosti, bilo, kratko, jedrnato in … si ne bi bilo težko zapomniti.

Sem tole razlago dobro zavil, kajne? Četrt stoletja takšnih in drugačnih marketinških izkušenj pač pusti posledice …

No, odločili smo se za registracijo naslova hoj.si. (V trenutku, ko tole pišem, 2. decembra 2011 pozno zvečer, je še prosta, ampak nič ne garantiram, je pa tule mogoče preveriti skoraj vse proste domene!). Potem na spletno stran začnemo postavljati še novice in čakati na obisk. Obisk seveda pomeni denar.

Kaj je SEO?

Kaj je SEO?

No, nekaj dni ali tednov kasneje, obiskovalcev še vedno ni.

Zdaj imamo dve možnosti:

1. Obiskovalce pritegnemo z oglaševanjem, kjer bomo ljudem nenehno ponavljali, da sveže novice dobijo na hoj.si, kar je dvakrat nehvaležno, saj ni poceni in še ljudje so takoooooo pozabljivi.

2. Spletno stran primerno optimiziramo.

Za prvo možnost potrebujemo denar in za drugo znanje. Vsaka izmed možnosti ima svoje prednosti in slabosti.

Pri denarju je običajna težava, da ga ni nikoli na voljo dovolj (pravzaprav smo spletno stran postavili z namenom, da ga prislužimo, ne da bi ga zapravljali), z znanjem pa je tako, da ga običajno pridobimo z vlaganjem časa in, ekhm, denarja. Ampak, ko znanje imamo, nam načeloma vsaj dolgo služi, zato se osebno vseeno bolj navdušujem nad drugo možnostjo, ali vsaj nad kombinacijo obeh.

Več o optimizaciji naslednjič.

Značke: , ,

2 komentarja to “Kaj je SEO?”

  1. Kaj je negativni SEO? « Pisanje besedil za splet Says:

    […] Več o tem, kaj je SEO, lahko preberete tukaj. […]

  2. Česa nas Wikipedia lahko nauči o optimizaciji? « Pisanje besedil za splet Says:

    […] na kupe povezav na druge vsebine, ki so včasih zelo, drugič pa le od daleč relevantne. Kak star SEO mojster bi seveda takoj zamomljal, da to ni v redu, ker je idealen link le en (tako se prenese največ […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: