S kom izmenjati povezave?

V praksi smo seveda težko izbirčni, a vseeno bi bilo dobro, da poskušamo slediti določenim idealom.

Povezave je vedno smiselno izmenjevati z drugimi stranmi, ki so naši sorodne, vendar ne konkurenčne. Sam imam recimo dobro obiskano stran, ki govori o izbiri primernih igrač za otroke. Ker ta stran ničesar ne prodaja, je zanimiva za izmenjavo s stranmi, ki igrače prodajajo.

Ponudimo jim povezavo z naše strani in prosimo za povezavo na našo stran, morda kar na naslovno stran portala, ki bi ji radi dvignili splošni ugled in s tem nekoliko popravili položaj vsem podstranem (tudi tisti, kjer pišemo o izbiri igrač). To je položaj, v katerem lahko obe strani samo pridobita.

Izmenjava povezav je lahko koristna za vse vpletene

Glavno je zmagati!

Toda, kako najti kandidate za izmenjavo? So vsi primerni, so nekateri neprimerni, ali so eni bolj in drugi manj primerni?

Preden razpošljemo e-maile, lahko preverimo, če kandidat za izmenjave izpolnjuje nekatere dodatne kriterije. V SEO svetu je na primer zelo pomemben PageRank. Mnogi se s stranjo, ki nima vsaj PR 3 sploh nočejo pogovarjati. Vem, neumnost, ampak tako je.

Drugi kriterij je starost spletne strani, s katero bi menjali. Starejša je, boljša je, saj jo iskalniki dobro poznajo, starejša stran pa je tudi vsaj majhno zagotovilo, da si njen lastnik ne bo že jutri premislil, opustil posel in odšel meditirat v Jugovzhodno Azijo.

Pomemben kriterij je tudi izgled spletne strani. Če je preprosta, lična, pregledna in z nje ni povezav na ‘sumljive’ strani s pokrom, ponaredki viagre in sorodno spletno šaro, je to zelo zaželjeno.

Potem gremo lahko še malo v tehnične podrobnosti. Če bi radi okrepili svojo avtoriteto na področju, kjer delujemo, seveda iščimo podporo prav na tem področju. Nepridobitne organizacije se bodo bolje znašle pod končnico ORG, komercialne pod COM. Kdor deluje lokalno, bo iskal SI domene, kogar zanima evropski trg, EU domene, kdor bi predvsem širil informacije, pa INFO.

Ampak najpomembnejše od vsega je, da izberemo spletno stran, ki je ugledna v očeh iskalnikov. To odkrijemo presenetljivo preprosto. Naslednjič!

Značke: , ,

One Response to “S kom izmenjati povezave?”

  1. Kako povečati avtoriteto svojih spletnih strani? | Seofrik: Optimizacija strani za iskalnike, pozicioniranje in drugi heci Says:

    […] Ko preteče nekaj časa (glej prvo točko) ali nas mine potrpežljivost, izmenjajmo linke s prijatelji, znanci, poslovnimi partnerji itd. Naj bodo čim bolj relevantni. Naj bo to zmes linkov na osnovno spletno mesto in deep linkov na […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: