Kaj je spam?

Spam je skupno ime za vse neprijetne metode, ki jih uporabniki spleta uporabljajo, da bi dosegli boljšo obiskanost svoje spletne strani.

Zakaj si vsi želimo boljšega obiska? Ker je povezan s poslom, deanrjem, priznanji, uspehom, seveda.

Recimo, da imamo poslovno idejo. Radi bi poslovali prek spleta (kot vsi), zato potrebujemo spletno stran (kot vsi). In kaj še potrebujejo vsi na spletu? Svojo domeno, prostor na nekem strežniku in svojo spletno stran. Se pravi, da lahko začnemo ponujati kar to, povpraševanja nam zagotovo ne bo zmanjkalo.

Toda!

Splet je velik. Če želimo, da nas človek, ki bi rad registriral domeno, najde, se mu moramo nekje pokazati. Vsako reklamiranje pa je bolj ali manj vsiljivo in zelo hitro zaide v področje spama, na katerega so nekateri že kar pretirano občutljivi.

Svoje storitve lahko reklamiramo v medijih, a to stane. Lahko prosimo prijatelje, da nam naredijo uslugo s kakšno pasico na svojih straneh (po možnosti takih, ki imajo kaj obiska), a tudi njim moramo prej ali slej dati za pivo. Lahko pa na svojo pest začnemo razpošiljati e-pošto na vse naslove, ki smo jih tako ali drugače dobili v svojo last.

No, takšna pošta je seveda spam. Spam so tudi številni blogi, ki jih najdemo na blogerski sceni, pa niso namenjeni ničemur drugemu, kot postavljanju povezav na spletno stran, ki nekaj ponuja.  Krasen primer spama sem pred kratkim za boljšo predstavo kar posnel na enem slovenskih blogerskih portalov, kjer je bistveno več spama kot uporabnega branja:

Tale spam je del black hat optimizacije za besedo zobozdravnik!

Tale spam je del black hat optimizacije za besedo zobozdravnik!

Kot sem preveril, je beseda zobozdravnik zelo tekmovalna, naročnik, ki morda za uporabo prepovedane metode za pozicioniranje svoj strani niti ne ve, pa uvrščen na odličnem četrtem mestu v Googlu. Nekega dne bo iskalnik morda zaznal black hat metodo in stran izvrgel iz svojega indeksa, a zobozdravnik bo imel tedaj že dovolj stalnih strank, da spletne strani morda ne bo več niti potreboval. Ali pa bo za nekaj evrov kupil novo …

Takšne taktike nenehno uporablajo filmarji, ki jih uvrstitev pri vrhu zanima le za kratek čas morda nekaj tednov pred premiero ali kaj podobnega. To, da bodo čez mesec dni njihove strani mrtve za vse iskalne pojme, jih sploh ne zanima, ker bodo tedaj že pozicionirali nov film z novo stranjo. Kot sem že omenil, cena domene se giblje okrog desetih evrov, ob večjem naročilu pa pridejo v igro še količinski popusti!

No, sam trenutno pišem kakih dvanajst blogov in na najbolj obiskanem dobivam po nekaj spamov na dan.

Videti so takole:

Tole so bili komentarji na oceno knjige za otroke

Tole so bili komentarji na oceno knjige za otroke

Hja, za tole ni treba prav veliko pameti, da prepoznaš kot spam in zavrneš objavo. Kljub temu nekateri blogerji tovrstne objave pustijo in zaradi njihove neodgovornosti imamo potem vsi skupaj bistveno težje življenje.

No, za najuporabnejši primer spama pa morda lahko uporabim kar tale blog. V blogu ponujam koristne in zanimive informacije, med katere občasno vrinem tudi povezave na spletne strani, ki jih tale blog podpira.

Se pravi, da je spamanje lahko koristno tudi za človeške bralce in ne le za imetnike strani, ki se na bolj ali manj neprijeten način reklamirajo.

Ker sem ravno zašel na podorčje bloganja, naslednjič več o tej temi!

Značke: , , ,

5 komentarjev to “Kaj je spam?”

 1. Zakaj je pisanje bloga lahko koristno? « seofrik Says:

  […] seofrik Just another WordPress.com site « Kaj je spam? […]

 2. Kaj je Google Panda? | Seofrik: Optimizacija strani za iskalnike, pozicioniranje in drugi heci Says:

  […] in jo nemudoma zapusti) so bila s Pando najbolj prizadeta. To so seveda tipična spletna mesta spammerjev, vendar so bila s Pando prizadeta tudi povsem legitimna mesta, […]

 3. Kako pravilno graditi linke? | Seofrik: Optimizacija strani za iskalnike, pozicioniranje in drugi heci Says:

  […] Oglejmo si link profil tipičnega spamerja: […]

 4. Kako povečati krog prijateljev, oz. sledilcev (followerjev) na spletu? « Pisanje besedil za splet Says:

  […] agresivnost, na primer v pošiljanju prošenj za prijateljstvo ali komentiranju, uvrsti med spamerje in nam lahko lastnik omrežja uporabo […]

 5. Promocija strani | Seofrik: Optimizacija strani za iskalnike, pozicioniranje in drugi heci Says:

  […] preveč promoviranja je seveda spamanje; tako kot postanejo iskalniki živčni, če vsi linki nenenhno kažejo na isto mesto, posatnejo […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: