Zakaj je pisanje bloga lahko koristno?

Bloganje že dolgo ni več nova domislica. Pravzaprav je pisanje bloga že nekaj let precej iz mode, a tega najbolj zagrizenim blogerjem nikar ne poskušajte dopovedati. Bloganje je nekaterim tako zlezlo pod kožo, da vstopa v 21. stoletje niso niti opazili …

No, malo se hecam. Pisanje bloga je še vedno lahko zanimivo in koristno početje, a  blogerska scena se je v zadnjih desetih letih vsekakor ZELO spremenila.

Pisanje bloga

Bloganje ali ne bloganje, to sploh ni vprasanje

Sprva je bilo bloganje zamišljeno kot nekakšno javno pisanje dnevnika. Ker je bilo pisanje zastavljeno izrazito osebno, je naletelo na hvaležno publiko, posebej, ker je od samega začetka zastavljeno interaktivno – bralci imajo možnost dajanja komentarjev k napisanemu in s tem vplivanja na nadaljni potek pisanja, se pravi na sam nastanek bloga.

Ker zgledi vlečejo, so mnogi začeli blogati in na posameznih naslovih so se izoblikovale prave blogerske scene z izrazitimi zvezdniki, pa tudi mnogimi posamezniki, ki pišejo bloge, ker pač radi pišejo. Blog je odlična priložnost za javno izražanje mnenj in vsakovrstno propagando, ki seveda zelo hitro meji na spam. Vsa velika podjetja svoje spletne strani podpirajo s pisci blogov, ki so običajno za svoje početje primerno plačani.

Da, tudi vsemogočni Google potrebuje podporo blogov.

Ker bloge pišejo ljudje, jih imajo iskalniki radi. Iskalniki se namreč od vsega najbolj bojijo strojno generiranih besedil, ki so ustvarjena le z namenom vplivanja na razvrstitve rezultatov iskanj. Toda v poplavi blogov so morali ločiti bloge z višjo avtoriteto, od blogov z nižjo in ob številu bralcev je gotovo pomemben kriterij število komentarjev na blog. Prav med komentarji pa je največ spama.

Pred kratkim sem odprl še en slovenski blog in na njem že v prvem tednu dobil dva spama, od tega enega v angleščini. Seveda bi lahko zaprl možnost komentiranja, a zaenkrat komentarje raje objavim in čez dan, dva, pobrišem, saj je iskalnikom tako moj blog bolj zanimiv in bo hitreje pridobil avtoriteto, posebej, ker na njem vsakič objavim vsaj eno smiselno povezavo na zanimiv spletni naslov.

Osnovni cilj vsakega izmed mojih blogov je spletna optimizacija. Enak cilj ima dandanes po mojem vsaj polovica blogov po svetu, zato se trudim v vsaki objavi poleg ključnih besed in povezav na strani, ki jih podpiram, objaviti vsaj kakšen koristen in zanimiv podatek za človeške bralce. Tako imajo moji blogi dejansko neko vrednost in je tudi njihova podpora več vredna.

Druga stvar, ki daje vrednost blogom, so povezave, ki kažejo nanje. SEO mojstri imajo običajno mrežo desetin blogov, na katere kažejo številne povezave, te pa je mogoče dobiti na različne načine. Pred letom 2006 je bilo najlaže dobiti povezave s komentiranjem na drugih blogih, a danes je zaradi uvedbe nofollow oznake to bistveno težje. Tako se je znotraj blogerske scena pojavila zanimiva cepitev, o kateri ‘pravi’ blogerji običajno ne vedo ničesar, ‘SEO’ blogerje pa še kako zanima: dofollow in nofollow blogerski portali.

Najslavnejši blogerski portali, na primer blogspot in wordpress, ali pri nas siolov blog, imajo vsi komentarje na nofollow, kar pomeni, da je treba avtoriteto nekako pripeljati od zunaj.

Ker se je veselje do komentiranja in interakcije med pisci in bralci zaradi spama in oznake nofollow na blogih bistveno zmanjšalo, se je pojavila zanimiva alternativa. To so takoimenovane Web 2.0 skupnosti. Web 2.0 spodbuja komentiranje tudi s tem, da so komentarji dofollow (vendar spet ne v vseh primerih).

Kaj je Web 2.0 in zakaj ga je dandanes še kako smiselno uporabljati za optimizacijo, bom podrobneje razložil prihodnjič.

Značke: , ,

One Response to “Zakaj je pisanje bloga lahko koristno?”

  1. Katere spletne strani nam lahko prinašajo zaslužek? « Pisanje besedil za splet Says:

    […] – začetnik, je verjetno Guglov AdSense. Postaviš spletno stran (za silo je dober že kar blog na Bloggerju – znan tudi kot Blogspot), nanjo nalepiš reklame, ljudje jih klikajo in zvečer […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: