Uporaba web 2.0 za optimizacijo

Web 2.0 ni nič novega. Za razliko od prvotne zasnove spleta samo predvideva nekaj interaktivnosti.

Če smo prej imeli vsebino, ki jo je ponudnik napisal in uporabnik prebral, imamo z Web 2.0 nekoliko drugačno stanje. Obiskovalec lahko pri vsebini namreč sodeluje kot komentator in celo soavtor.

web 2.0

Web 2.0 je zelo zanimiv tudi za optimizacijo spletnih strani

Načeloma spada med Web 2.0 že tale blog. Spodaj je prostor, kjer lahko bralci komentirate prebrano in dodate kakšno svojo misel, kar ima pred starim statičnim spletom številne prednosti.

Jaz, avtor, dobim takojšnjo povratno informacijo o svojem pisanju. Bralci mi lahko sporočite, ali sem napravil kakšno napako, me dopolnite s svežimi informacijami, ali se preprosto zahvalite za koristno informacijo, ki sem jo podal.

Bralci lahko stopite z avtorjem v stik tukaj in zdaj. Lahko mi postavite dodatno vprašanje, mi predlagate naslov naslednje objave ali me celo povabite na pivo!

Iskalniki iz odziva na objavo sklepajo, ali je bralec, ki je prek določene besedne zveze, ki jo je v iskalnik vnesel in nato pristal tukaj, našel kaj zanimivega. Če si je vzel čas za pisanje komentarja, je to za iskalnike praviloma zelo dober znak.

Vendar dandanes blogov niti ne štejemo več med prave Web 2.0 strani. Web 2.0 je interaktivnost še precej povečal. Web 2.0 ponuja ankete, kvize, dodajanje v sezname, še bolje pa je, če obiskovalec lahko med prebiranjem informacij klikne še kakšno popagandno sporočilo ali celo kaj kupi.

Primer tipičnega Web 2.0 servisa je pri nas zelo priljubljeni Squidoo. Primer si lahko ogledamo tule:

Profil tipičnega lensmastra

Kot lahko vidimo, je na profilu moč prebrati nekaj malega o avtorju besedil, ki so iz profila dostopna. S stališča optimizacije za iskalnike je zelo pomembno, da lahko avtor (ali lensmaster, kot mu na Sqidooju rečejo), že v profil vstavi nekaj podatkov o svojih spletnih straneh in to s takoimenovanim anchor textom (se pravi, da bralci in iskalniki vidijo na zaslonu ključno besedo, pod katero se skriva povezava na točno določeno spletno stran). Takšna povezava ni koristna le zato, ker jo lahko kdo klikne in stran obišče, ampak prek načina zapisa iskalniki tudi razumejo, da je določena stran povezana z določeno besedno zvezo in stran višje uvrščajo v svojih indeksih.

Primer uporabe anchor texta:

Tule izvemo, kako poteka spletna optimizacija za iskalnike.

Potem so v primeru Squidooja še lensi sami. Lensi so podporni članki, ki prav tako lahko pomagajo pri uvrščanju na lestvicah iskanj. Pri nas pa so priljubljeni tudi zato, ker omogočajo zaslužek avtorjem, in sicer na več načinov, ki jih ne bom podrobneje razlagal. Eden je na primer povezan s samim obiskom posameznega lensa, drugi s prodajo prek posebnih modulov, ki jih je mogoče v lense vključevati, tretji seveda s pisanjem in prodajo lensov, pa z vstavljanjem affiliate linkov …

Ja, Web 2.0 je tesno prepleten z možnostmi za služenje denarja. In zato smo pravzaprav vsi na spletu, kajne?

Zanimiva reč, ki sem jo opazil med spletnimi mojstri, je odsotnost razumevanja bistva Web 2.0 spletnih strani. Vse po vrssti so namreč napisane zelo spretno in iskalniki iz objav na Web 2.0 naslovih zelo hitro ugotovijo, za kaj gre, takšne objave torej praviloma tudi dobro kotirajo v zadetkih. Tako so spletni mojstri prepričani, da je to glavni štos, a ni.

Glavna je skupnost. Uspešna Web 2.0 stran ima trdno skupnost, ki kot nevidno lepilo drži vsebino skupaj. Na Squidooju se to počne s posebnim sistemom nagrajevanja v točkah, s pisanimi pošastmi, posebnimi nalogami, h katerim so povabljeni mnogi, a običajno ne vsi, vsak dan se izpostavi en članek, vsak dan nekaj člankov dobi posebno nagrado in tako naprej. Vsa ta aktivnost, ki občasno deluje nekoliko otročje, spodbuja k tistemu kar Squidoo dela za najuspešnejšo Web 2.0 sharing revenue stran ta hip: interaktivnost. Dokler ni skupnosti, pa imamo samo blog ali skupek blogov, ki jih lahko kdo bere ali pa tudi ne. Tako, zdaj veste nekaj, česar 99 odstotkov spletnih mojstrov ne bo nikoli razumelo. Izkoristite prednost, ki jo imate pred njimi.

Bodite interaktivni! (Še vedno pa je spodaj prostor, kjer me lahko povabite na pivo. Ali pa se mi zahvalite z backlinkom s svojega bloga. Nisem izbirčen.)

Značke: , , ,

3 komentarji to “Uporaba web 2.0 za optimizacijo”

  1. Kako uporabiti brezplačne spletne strani za optimizacijo vaše glavne (landing) strani? « seofrik Says:

    […] To je še ena lekcija, ki sem jo, bedak samouk, jemal kar nekaj mesecev, ko sem iskal podporo za svoje Squidoo lense. Delal sem bloge za podporo lensom, namesto, da bi lense porabil za podporo […]

  2. Katere spletne strani nam lahko prinašajo zaslužek? « Pisanje besedil za splet Says:

    […] spretnosti in zahvaljujoč že obstoječi avtoriteti tudi kaj zaslužimo. Takšne so takoimenovane revenue sharing strani, kot so HubPages, Squidoo, Wizzley, Zujava, InfoBarrel, Seekyt, … Vsaka ima svoja pravila, […]

  3. Kako oceniti konkurenco? | Seofrik: Optimizacija strani za iskalnike, pozicioniranje in drugi heci Says:

    […] obetavne in v statistiko še ne zajete). Marsikdo si sčasoma zgradi malo podporno mrežo blogov, WEB 2.0 strani, najde followerje na Twitterju, FB-ju, Pinterestu in še kje, tako da promet raste, raste, raste in […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: