Kakšnim blogom se je najbolje izogniti?

Na spletu brez linkov nikakor ne pričakujte omembne vrednega uspeha. Prej to dojamete, bolje vam bo šlo.

Seveda vsak, ki želi na spletu karkoli prodajati (ker na koncu gre vendarle vedno za denar), to nekega dne ugotovi in e brž vrže na pridobivanje linkov. To je dolgotrajno, mukotrpno opravilo, ki zaradi nejasnih in nenehno spreminjajočih se pravil bolj kot na znanost spominja na umetnost.

Naslednji korak je običajno iskanje bližnjic.

backlinki-ugodno

Seveda prav hitro zasledimo oglase, ki ponujajo ravno to, kar si želimo: kopico backlinkov, ki zagotavljajo visoke uvrstitve na seznamih iskanj. Iskalniki so namreč zasnovani tako, da nam ponudijo med oglasi ravno tisto, kar smo največ tipkali.

Ker se je težko upreti oglasom z besedami ‘ugodno’, zagotovljeno’, ‘stoodstotna garancija’, je morda dobro vedeti, kar običajno stoji za tovrstno ponudbo. V preteklosti so se namreč najbolje izkazale mreže blogov, s katerih so imetniki naročnikom postavljali linke na določene besedne zveze in tako poskušali zmanipulirati rezultate na seznamih zadetkov iskanj.

Takšne mreže blogov so načeloma dajale dobre rezultate, ki pa niso bili vedno trajni. Vsako mrežo so namreč iskalniki ročno ali z algoritmi, prej ali slej razkrinkali in deindeksirali, njene uporabnike pa bolj ali manj kaznovali. Ker uporaba takšne mreže pravzaprav ni vedno prav poceni, je morda dobro, da se jo naučimo prepoznati tudi sami, še preden vanjo vložimo svoj čas, denar in seveda preden z njo tvegamo avtoriteto svoje spletne strani (kolikor je pač imamo).

Tule je nekaj znakov, na katere velja biti pozoren:

1. vse objave so kratke, vse po istem kopitu, imajo minimalno število besed po SEO standardih (na primer 150 ali 250) in linke z anchorjem,

2. takšne objave praviloma ne linkajo tipičnih avtoritativnih strani, ki jih linkajo povprečni blogerji (YouTube, časopisni portali, Wikipedia),

3. takšne objave so praviloma brez multimedijskih vsebin, že preproste sličice so na njih prava redkost,

4. avtorji objav niso predstavljeni z avatarji, imajo generična imena, na spletu ni nikjer zaslediti njihovih komentarjev (načeloma je tak lahko tudi pravi bloger, a med pravimi blogerji imamo takšne in drugačne, med SEO mojstri pa samo takšne),

5. na blogih znotraj takšne SEO podporne mreže so interni linki prej izjema kot pravilo (ker so naročniki različni, postopki objav pa zaradi nizkih cen čim bolj avtomatizirani, je eno osnovnih pravil – ob vsaki novi objavi poskusi prilepiti kak link še na katero od starih – praviloma zanemarjeno).

No, najbrž bo dovolj za osnovno predstavo. Seveda bi lahko kaj dodal še o analizi linkov, ki blogom znotraj takšne mreže prinaša avtoriteto, a namesto tega bom raje predstavil sistem gradnje backlinkov, ki prinaša boljše in trajnejše rezultate.

Naslednjič!

Značke:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: