Kako povečati avtoriteto svojih spletnih strani?

Odkar je Google prevzel primat med iskalniki na spletu, je avtoriteta vsake posamezne strani (pozor, to ni isto kot avtoriteta spletnega mesta, čeprav sta seveda stran na spletnem mestu in samo spletno mesto povezana) eden najpomembnejših faktorjev za uvrščanje na lestvici iskanj.

Novo spletno mesto je vedno brez avtoritete. Tudi, če ga takoj povežemo z zelo močnimi linki (na primer s strani poslovnih partnerjev ali če je spletno mesto v sklopu skupine več uglednih spletnih mest), je v formuli še vedno prisotno nezaupanje zaradi novosti. Ko to spletno mesto pridobi nekaj povezav in preteče nekaj vode, mu avtoriteta raste, in če so linki prihajali v nekem nesumljivem zaporedju, bo tudi zaupanje iskalnikov do tega mesta in strani na njem vse večje. Se pravi, da bo tudii nova stran na takšnem zaupanja vrednem mestu lahko kotirala na lestvicah relativno hitro. Ugledno novičarsko spletno mesto lahko svoje novice spravi k vrhu lestvic v nekaj minutah.

socialna omrežja kot del SEO taktike

Seveda si takšna spletna mesta do uvrstitev pomagajo z aktivnostjo socialnih omrežij, kot je na primer FaceBook. Vendar so rezultati le začasni. Pri novici to ni nič hudega, saj bo čez nekaj dni stara in čez nekaj tednov verjetno povsem nepomembna. Prav je, da izgine z lestvic.

Kaj pa, če bi radi svoje strani rangirali hitro in kolikor toliko trajno?

Vrstni red je takšen:

1. Pisati vsebino. Nato še več vsebine. To naj traja vsaj mesec dni, še raje tri ali šest.

2. Posamezne vsebine redno, a ne preveč agresivno promovirati na socialnih, oziroma družabnih omrežjih (ja, to je iztočnica, da tudi strani, ki jo pravkar berete, pritisnete kakšen FB lajk). Delati keyword research. Izbirati longtaile z malo ali celo brez konkurence. Število iskanj za te longtaile ni pomembno, tudi 10 na mesec je v redu, če so le relevantni z našimi glavnimi ciljanimi besednimi zvezami, za katere pa zaenkrat najbrž še ne moremo rangirati.

3. Vsebine redno, a ne preveč agresivno interlinkati. Z vsake, ali vsaj z večine strani postavljati linke na že uveljavljene, avtoritativne strani, kot so strani vlad, nepridobitnih organizacij, znane informativne strani in strani, ki že imajo avtoriteto v naši ciljani niši (seveda ne linkamo neposrednih tekmecev).

4. Ko preteče nekaj časa (glej prvo točko) ali nas mine potrpežljivost, izmenjajmo linke s prijatelji, znanci, poslovnimi partnerji itd. Naj bodo čim bolj relevantni. Naj bo to zmes linkov na osnovno spletno mesto in deep linkov na posamezne strani.

5. Vpišimo spletno mesto v nekaj spletnih imenikov. Le malo jih je vrednih truda, a prgišče takih linkov vseeno pomaga k IP diverziteti, ki je tudi del skrivne Googlove formule. Seveda ne vpišemo vseh hkrati. Če jih bo, recimo, pet, bi jaz za to porabil cel mesec. Morda porabimo tudi nekaj denarja za legalno oglaševanje.

6. Šele, ko imamo že nekaj zgoraj naštetih linkov, se velja lotiti agresivnejših tehnik. Še vedno je mogoče dobiti kar nekaj avtoritete prek takoimenovanih Web 2.0 strani, guest bloganje je tudi lahko koristno. Postavimo nekaj podpornih spletnih strani (mini strani), na primer na brezplačnih servisih in začnemo še tam dodajati vsebino in zmerno linkati.

7. Vse naše dejavnosti primerno podpiramo z dejavnostjo na socialnih mrežah.

8. Po določenem času, če smo vse naredili prav, s ščepcem sreče, itd., verjetno za nekatere besedne zveze že rangiramo na dobrih mestih na lestvicah. Zdaj je pravi čas za analizo konkurence. Ker smo jih najbrž malo spremljali že prej (pravzaprav nima niti smisla začeti, dokler ne ocenimo možnosti za zmago proti že obstoječim konkurenčnim stranem), lahko tudi ocenimo, ali delajo prav, in ali je vredno njihovo delovanje oponašati. Če je odgovoro pozitiven, začnemo delati isto, vendar bolje. Zmaga je potem le še vprašanje časa.

Zdaj smo prišli do pomembne spletne resnice. Ni pomembno, ali so naše spletne strani boljše od drugih, pomembno je le, da so pri vrhu lestvic, se pravi, da iskalniki z nekimi razlogi verjamejo, da so naše strani boljše od drugih.

Lestvice so vedno relativne. Vedno gre za primerjavo. Več o primerjavah spletnih mest bom povedal prihodnjič.

Značke:

2 komentarja to “Kako povečati avtoriteto svojih spletnih strani?”

  1. Kako spletni promet spremeniti v zaslužek? | Seofrik: Optimizacija strani za iskalnike, pozicioniranje in drugi heci Says:

    […] obisk, pa čeprav le firbce, pobrišimo. Nikakor ne. Ker takšne strani očitno že imajo neko avtoriteto, jih uporabimo za podporo (z njih postavimo linke na prodajne strani). Poleg tega je spletno mesto, […]

  2. Nekaj metod iskanja dobičkonosnih niš | Seofrik: Optimizacija strani za iskalnike, pozicioniranje in drugi heci Says:

    […] primerno gostovanje, ponuditi vsebino z odgovori na najbolj zanimiva vprašanja v niši in nato graditi avtoriteto pri iskalnikih, na socialnih omrežjih in izven […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: