Kako oceniti konkurenco?

Na postavljanje spletnega mesta lahko gledamo kot na ustvarjanje zmagovalne ekipe. Vsak ekipa je sestavljena iz posameznikov, iz katerih poskusimo iztisniti največ. Posamezna spletna stran je podobna članu nogometnega moštva. Nekdo je boljši v obrambi, drugi zna dobro zadrževati žogo, tretji zna samo iz neposredne bližine zabiti žogo v mrežo, a mu jo je treba prinesti na pladnju. Je pa zato pri svojem delu neusmiljen.

Tudi spletne strani se znotraj posameznega spletnega mesta razlikujejo med seboj. Informativne odgovarjajo na vprašanja obiskovalca, ki je na stran prišel in ga usmerjajo k še podrobnejšim informacijam. Prodajne strani iz obiskovalca izvlečejo denar. Nekatere na videz nimajo posebnega učinka, a bi se brez njih povezave med drugimi stranmi porušile.

kako oceniti konkurenta na internetu

Ko se na spletu borimo za pozicijo pri vrhu zadetkov na seznamu rezultatov iskanj, je seveda smiselno oceniti konkurenco. Imamo opravka s profesionalci ali amaterji? Igramo v prvi ligi ali na regionalnem nivoju? Kakšno ekipo moramo sestaviti? Koliko časa in denarja potrebujemo za sestavo prave taktike in koliko truda bo šlo za trening? Lahko pričakujemo rezultate že v tej sezoni ali šele čez dve ali tri leta? Bi bilo morda smiselno poiskati drugačno tekmovanje?

Prva ocena konkurence je pogled na lestvico zadetkov. Zanima nas le prva stran, še posebej zgornja polovica. Se pravi prvih pet zadetkov. Če se za ciljano bnesedno zvazo tam znajdejo različne velike in ugledne strani, kot so novičarski portali, YouTube, Wikipedia, specializirane strani za določena strokovna področja in podobni težkokategorniki, imamo zelo slabe možnosti.

Če pa imamo opravka z navadnimi smrtniki, si velja vzeti čas in narediti približno oceno situacije.

Najprej si ogledamo spletno mesto. Je videti optimizirano? Ima naslove, tage, opise, opise slik in druge on-site zadevščine urejene? Kaj pa volumen spletnega mesta? Je na njem nekaj sto člankov, ki tudi vsak zase rangirajo in podpirajo osnovno ciljano besedno zvezo?

Vse našteto je seveda mogoče premagati, a proti naslovu s tisoč podstranmi velja ubrati drugačno taktiko kot proti mini spletnemu mestu, ki se mu vidi, da ga je nekdo na hitro postavil in šel novim prigodam naproti.

Težje je premagti spletno mesto, ki je že zelo staro, seveda staro v internetnem smislu. Deset let je na spletu že kar veliko. S takšno stranjo, tudi če ni povsem optimizirana, se nova spletna mesta težko kosajo. Starost spletnega mesta preverimo na servisu who.is.

Še težje je premagati spletno mesto z dobrim profilom linkov. Linke si lahko ogledujemo z različnimi plačljivimi ali brezplačnimi servisi, a med vsemi je verjetno najboljši na ahrefs.com. Tam je vse skupaj predstavljeno tudi grafično, videti je, v kakšnem ritmu so linki h konkurenci prihajali in v kakšnem so (če so) odhajali.

Že pogled na hitro nam pove, ali ima konkurent linke z GOV in EDU domen, ki jih je dobiti težje od ostalih, ali pa si je zgradil avtoriteto z avtomatskim komentiranjem na ruskih blogih. Vsak posamezen link je seveda mogoče še naprej analizirati glede na avtoriteto in link profil strani, na kateri se nahaja. In tako naprej v nedogled.

Ko konkurenco ocenimo, se odločimo, ali gremo v tekmo, ali ne. Če gremo, je treba narediti taktiko in nato delati. Trdo delati. Priložnosti za lahek zaslužek na spletu je vse manj, vse več pa poznam primerov ljudi, ki so kljub pomanjkljivemu znanju optimizacije z vztrajnim delom dosegli omeme vredne rezultate.

Googlova trditev, da se je je treba osredotočiti na vsebino in bo za otalo poskrbel njihov algoritem je vsaj v nekaterih primerih vse bliže resnici. Ljudje z voljo do pisanja tudi na zmerno avtoritativnih spletnih mestih s PR 3 ali 4 po dvesto ali tristo napisanih in objavljenih straneh vse pogosteje začno po forumih poročati o prvih zaslužkih. Sprva gre le za nekaj deset dolarjev, a z dodatnim delom mesečni zaslužki počasi zrasejo v stotine inc celo v tisoče.

Marsikdo se spotoma nauči nekaterih trikov na področju raziskovanja besed, kar pomeni, da zna ob vse boljšem pisanju (vaja dela mojstra) tudi najti vse bolj zanimive besedne zveze (čeprav so mnoge donosne besedne zveze že zelo zasedene, se nenehno pojavljajo nove, obetavne in v statistiko še ne zajete). Marsikdo si sčasoma zgradi malo podporno mrežo blogov, WEB 2.0 strani, najde followerje na Twitterju, FB-ju, Pinterestu in še kje, tako da promet raste, raste, raste in s tem seveda tudi možnost zaslužka.

Brez prometa na spletu seveda ni zaslužka. Toda tudi s prometom zaslužek nikakor ni zagotovljen.

Več o tem, kako promet pretvoriti v denar, pa prihodnjič.

Značke:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: