Promocija strani

Kako promovirati spletno stran?

To je večno vprašanje, ki ne tare le začetnikov. Recimo, da imamo dobro poslovno idejo. Recimo, da smo izdelali kakovostno spletno stran z veliko edinstvene vsebine. Vendar obiska kar ni in ni. Seveda s tem tudi ni strank, ni denarja, počasi pa tudi ni več volje po dodatnem delu, kar načeloma pomeni še več vsebine.

Ker nekaj si moramo biti na jasnem: na spletu je treba delati. Sistem: sedi, uživaj, vrti palce in podobno, ne deluje, vsaj ne prav dolgo.

Rešitev je seveda v promociji, ki mora biti ob ustvarjanju vsebine in nenehni optimizaciji (vedno se najde kaka malenkost, da izboljšamo hitrost nalaganja strani, spremenimo kako ključno besedo, popravimo zastarel podatek) vsekakor del naše taktike. Kako bomo razdelili svoj čas in sredstva, moramo ugotoviti sami. Nekomu je pač bolj po meri pisati vsebino in se promovirati zgolj prek podpornih člankov, drugi bi vsebino prepustil drugim, zunanjijm izvajalcem, in sam skrbel le za promocijo, tretji bi spletne strani zgolj zasnoval in nato nadziral oboje, pa ob tem pobral del smetane, … Vendar je v vsakem primeru dobro čim bolje poznati osnove, ker bomo sicer plačali bistveno več (v času in denarju) za bistveno slabše učinke.

kako-promovirati-spletno-stran

 

V teoriji je preprosto. Navodila za promocijo nam dajejo kar iskalniki sami. Ker pa iskalniki niso nič drugega kot podaljšek oglaševalne industrije, so seveda v očitnem konfliktu interesov in je treba njihove nasvete vzeti z nekaj rezerve. Takole gre:

1. Naredi super vsebino.

2. Vsem prijateljem in znancem na vseh socialnih omrežjih povejte zanjo.

3. Če je vsebina dobra, jo bodo ljudje delili naprej, dobila bo linke in s tem jo bodo tudi iskalniki prepoznali za kakovostno, kar pomeni, da jo bodo rangirali vse višje in višje. Če to ne bo dovolj, pa si lajhko pomagamo s plačanim oglaševanjem pri iskalnikih samih.

Strinjam se s prvo točko, kjer pa moram dodati, da se vsebina začne z raziskovanjem ključnih besed in vsaj osnovno optimizacijo.

Z drugo točko se ne strinjam iz več razlogov:

– preveč promoviranja je seveda spamanje; tako kot postanejo iskalniki živčni, če vsi linki nenenhno kažejo na isto mesto, posatnejo živčni tudi upravitelji socialnih omrežij in nenazadnje naši prijatelji in znanci, ki jim naše nenehno promoviranje hitro zleze prek glave;

– iskalniki imajo do socialnih omrežij mešane občutke, saj jim le-ti ‘kradejo’ vse večji del prometa in s tem oglaševalskega kolača, zato se zdi logično, da bi jim radi naprtili tudi del spama;

– nekatere vsebine za oglaševanje prek socialnih omrežij niso prav zanimive, nekatere pa so celo popolnoma neprimerne (čeprav je seveda mogoče prav vsako oglaševati z nekaj ustvarjalne žilice)

Tretja točka je povsem mimo. Uporabniki socialnih omrežij so vajeni uporabljati predvem – presenečenje? – socialna omrežja in je res zelo malo verjetno, da bo nekdo sestopil s svojega FB feeda le zato, da bo odprl blog, ga napolnil z vsebino, nekaj mesecev promoviral in vam podaril link. To preprosto ne gre skupaj. Če potrebujemo desetine obiskovalcev za en sam klik, so tule po mojem v igri tisoči ali deset tisoči lajkov za en sam link. Imam dovolj blogov, da lahko to vidim na lastne oči. Vsebina, ki v nekem trenutku pritegne na primer publiko s Twitterja, v eni uri dobi sto ali dvesto obiskovalcev, nato se čez teden dni isto zgodi z drugo, tretjo in tako naprej, a ‘naravnih linkov,’ dokler nisem blogov podprl z drugih svoji vsebin, preprosto ni bilo. Šele, ko sem prišel za določene besedne zveze na prvo stran, so prišli tudi linki od neznancev.

In še ti so po večini vredni 0,00 točke. Zanimivi so zgolj zaradi diverzitete in vpliva na ritem prihajanja linkov.

Pa še drugi del tretje točke: o oglaševanju. Iskalniki vam dajejo na voljo številna orodja za čim bolj učinkovito oglaševanje, a njihov prvi nasvet, ko boste ugotovili, da vam tudi plačana reklama ne zagotavlja prve strani za malce bolj konkurenčno besedno zvezo, bo, da si zvišajte ceno klika. Če to ni očiten konflikt interesov, potem res ne vem ničesar o življenju.

No, zdaj sem se razpisal o tem, kako naj bi se spletno stran promoviralo, in zakaj se mi to ne zdi najboljši pristop (čeprav ob veliki masi denarja lahko povsem spodobno deluje). Naslednjič bom predstavil nekaj idej za bistveno učinkoviteljši način promocije strani.

Značke: ,

One Response to “Promocija strani”

  1. Kakšni so moji cilji na spletu? « Pisanje besedil za splet Says:

    […] nadaljuje s postavitvijo strani in z ustvarjanjem vsebine, ki jo moramo seveda še optimizirati in promovirati, je zadnja na potezi vedno analitika, ki nam redno poroča, kaj deluje in kaj ne. Če je […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: