Kaj je retro fitanje? (Morda boj znano kot tweakanje?)

Najboljši optimizacijski trik ali star in preživet štos?

Najprej bom razložil izraz fitanje. Res je v daljnem sorodstvu s fitnesom, ampak na tem mestu bomo raje za razlago zaprosili znanstvenike. Ne vem, kakšna je izobrazba bralcev tega bloga (presneti zakoni o varstvu zasebnih podatkov!), ampak prav vsi gotovo niso na tekočem z vsakdanjim delom znanstvenikov, zato na kratko:

1. Znanstveniki kar naprej nekaj merijo.

mladi-znanstvenik-pri-mikroskopu

2. Ko odkrijejo kaj zanimivega, postavijo teorijo.

zapisimo-teorijo

3. Teorijo je seveda treba preveriti z dodatnimi eksperimenti.

eksperimentiranje-je-obvezen-del-optimizacije

4. Včasih eksperimenti potrdijo teorijo, v večini primerov pa … No, življenje ni praznik. V teoriji smo na primer napovedali tako krivuljo:

krivulja-v-teoriji

5. Dve različni seriji eksperimentov pa sta dali take rezultate:

krivulja-v-praksi

7. Znanstvenik s tem seveda ni zadovoljen.

znanstvenik-je-utrujen

Toda znanstveniki niso zaman študirali. Namzani so z vsemi žavbami in hitro se znajdejo. S pomočjo zapletenega matematičnega orodja, katerega namen je izključno spraviti teorijo in prakso na skupno krivuljo poneverijo priredijo rezultate tako, da se eksperimenti in teorija zdovoljivo ujemajo. Temu se strokovno reče fitanje krivulje.

In kaj ima s tem SEO?

Če pridno delamo, bomo prej ali slej z nekim besedilom dosegli nek rezultat. Denimo, da nam določene ključne besede začnejo prinašati promet. Ugotovimo, da imamo na primer sedmo mesto na lestvici. To je super, a prvo mesto je seveda še boljše. Torej članek malce popravimo, morda malenkost skrajšamo naslov, da povečamo gostoto ključnih besed, morda spremenimo podnaslov, da bo ta bolj v sorodu s ciljano ključno besedo, morda celo ključno besedo, ki se sicer v besedilu pojavlja v tretji vrstici, premaknemo v prvo, … (da, vse, kar spada pod takoimenovani on-site SEO)

Temu rečemo tweakanje in v praksi vsekakor deluje. Vem iz prve roke.

Težava je v tem, da takšen SEO za nazaj daje vse bolj nepredvidljive rezultate. Ker na uvrstitev v iskalnikih vpliva toliko faktorjev, je dejansko težko oceniti, ali smo uspeli izboljšati svoj položaj zaradi boljše razporeditve ključnih besed, ali zaradi osvežitve vsebine. Prav tako ne moremo vedeti, ali smo si položaj pokvarili zaradi premikanja ključnih in drugih pomembnih besed z boljših na slabša mesta, ali zaradi Googlovega suma, da skušamo manipulirati z njegovim algoritmom.

Zato nekateri SEO svetovalci pravijo, naj se retro fitanju (SEO prirejanju besedila glede na zasedanje pozicij v iskalnikih) raje izognemo.

Po drugi plati pa vem za kar nekaj ljudi, ki so si z rednim tweakanjem (drug, pogostejši izraz za retro fitanje) prislužili odlične pozicije in posledično tisoče dolarjev.

Kaj torej lahko svetujem?

V retro fitanju je preveč denarja, da bi se mu kar tako odrekli. Saj poznamo tisto o plašnih in neodločnih fantih, ne? Ker pa so iskalniki zelo sumničavi, svetujem zmernost. Tweakanje da, vendar le vsakih nekaj mesecev. Ob manjših, kozmetičnih popravkih, je to tudi dobra priložnost za pregled seznama ciljanih ključnih besed in seveda linkov, tako notranjih, kot zunanjih. Ob predelovanju obstoječega besedila pa vsekakor pomislimo še na izdelavo podpornih besedil, tako na isti domeni, kot na podpornih straneh, vse skupaj lepo povezano z različnimi ključnimi besedami, da bomo poleg globine pkrili tudi širino.

Kdo ve? Morda odkrijemo še boljše, še donosnejše ključne besede, ali pa celo kar nove tržne niše!

Značke: ,

2 komentarja to “Kaj je retro fitanje? (Morda boj znano kot tweakanje?)”

  1. Kako naj bo strategija za uspeh na spletu? « Pisanje besedil za splet Says:

    […] Svoj promet in uvrstitve na lestvici redno spremljamo in po potrebi tweakamo, oz. retro fitamo vsebino. Ob spremljanju dogajanja v zvezi z našimi ključnimi besedami se bo gotovo pojavilo še nekaj […]

  2. Nekaj metod iskanja dobičkonosnih niš | Seofrik: Optimizacija strani za iskalnike, pozicioniranje in drugi heci Says:

    […] Toda če se lotimo treh ali štirih, nam bo vsaj ena zagotovo uspela, vse ostalo je potem stvar statistike, logike in finih nastavitev. […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: