Nekaj metod iskanja dobičkonosnih niš

Že zadnjič sem pisal o najpomembnejšem pravilu pri iskanju dobičkonosne niše – najprej je treba najti publiko in nato izdelek, oziroma izdelke, ne obratno. Tokrat bi rad predstavil nekaj najpreprostejši metod za iskanje niš, ki bi lahko prinašale dobiček tako v svetu AdSensa, kot affiliate marketinga. Seveda stoodstotno zanesljive metode ni, vedno obstaja tveganje, da bo nekdo delal isto, a malenkost bolje, a nekaj osnovnih korakov le lahko naredimo in si s tem močno povečamo možnosti za uspeh.

Toda če se lotimo treh ali štirih, nam bo vsaj ena zagotovo uspela, vse ostalo je potem stvar statistike, logike in finih nastavitev.

konjice-ali-posel

Vedno je dobro začeti pri izdelkih in storitvah, ki jih ljudje zares potrebujejo ali imajo do njih posebno navdušenje, se pravi vse v zvezi z zdravjem, osebnimi odnosi, konjički, … Dodatna želja je, da je povpraševanje veliko (veliko iskanj, veliko nakupov) in da so ob morebitnih pačilih v igri lepe provizije. Če nameravamo na primer prodajati knjige za otroke, so provizije gotovo manjše kot pri avtomobilih ali križarjenjih. Dela s pisanjem besedil pa je v obeh primerih skoraj enako.

Tule so orodja, ki jih velja uporabiti:

1. Pri Quantcastu ali Alexi si ogledamo najbolj priljubljene strani. Hitro bomo opazili, da so na vrhu zelo široko zastavljene spletne strani – iskalniki, zbirke videov, enciklopedije, novičarske strani, socialna omrežja, … Za njimi pa se počasi začenjajo bolj ozko usmerjene strani, kot so baze podatkov v zvezi z glasbo ali filmom, portali, specializirani za zdravstveno tematiko, strani, namenjene potovanjem, … Na teh že lahko najdemo zanimive niše, ki jih je treba nato še dodatno zožiti. Če na primer začnemo pri zdravju, to gotovo še ni niša, ljudje, ki bi radi prenehali kaditi, pa so že bolj zanimivi. Če najdemo skupino, ki bi se rada odrekla kajenju in je za to pripravljena kupiti določen izdelek, smo že blizu svoje niše.

2. Uporabimo katerokoli orodje za raziskovanje ključnih besed. Googlovo je še vedno najboljše na tržišču, poleg tega je zastonj, a velja malce pobrskati tudi pri konkurenci, ki, če nič drugega, zna predstaviti svoje številke na drugačen način. Dva pogleda vedno pokažeta več od enega. S takimi orodji bomo ocenili količino iskanj za določene besedne zveze (na primer: spletno gostovanje), količino iskanj v niši, kjer se nam zdi, da je iskalec pripravljen kaj plačati (na primer: spletno gostovanje popusti), obdobja, ko je iskanj več ali manj (vrtnice in čokolada sta okrog Valentinovega seveda bolj iskana kot poleti), pa tudi konkurenco (ne toliko med ponudniki vsebine, kot med oglaševalci – velika konkurenca je dober namig, da je v niši veliko denarja).

3. V iskalnike, kot so Google, Najdi, Yahoo, Bing, Yandex in drugi vtipkaš besedne zveze, povezane z nišo kandidatko). Če je veliko oglaševalcev, je to spet dober znak. Hkrati tudi lahko naredimo prvo oceno o konkurenci pri spletni vsebini. So med konkurenti kakšne znane trgovine, so na prvi strani predvsem informativne strani, se število konkurentov dviga v stotine ali tisoče ali milijone, … Poleg tega lahko na hitro ocenimo tudi samo vsebino zadetkov na prvi strani. So to predvsem relativno dolgi članki, ali imajo veliko slik, je med njimi kakšen video z YouTuba, pa tudi koliko so te strani stare, koliko imajo backlinkov in tako naprej.

4. Na straneh za affiliate progami, kot sta Amazon ali ClickBank, si ogledamo sezname bestsellerjev v niši kandidatki in poskusimo oceniti, koliko denarja se v taki niši sploh vrti. Če gre za nekaj tisoč dolarjev letno, zanje pa se že bori kopica močnih nasprotnikov, je morda čas za iskanje druge niše.

5. Če smo se za nišo že vsaj približno odločili, obiščemo še najbolj avtoritativne forume, kjer se srečujejo naši morebitnim kupci. Ogledamo si, na kakšen način poskušajo rešiti svojo težavo in koliko so pripravljeni za to plačati. Poskušamo spoznati njihov način razmišljanja, postavljanja vprašanj, iskanja odgovorov. Takšen slog bomo morali vsaj približno posneti. Hkrati tudi poskušamo odkriti, kdo je avtorita na takšnih forumih, se pravi, kdo zna uporabnikom priskočiti na pomoč. Morda bo to naš prihodnji sodelavec, morda zagrizen sovražnik. V vsakem primeru ga je dobro spoznati.

Ko se za nišo odločimo, je postopek dokaj jasen: kupiti domeno, primerno gostovanje, ponuditi vsebino z odgovori na najbolj zanimiva vprašanja v niši in nato graditi avtoriteto pri iskalnikih, na socialnih omrežjih in izven spleta.

Pa veselo na delo.

Značke:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: